Steeds meer bedrijven willen een bedrijfsvideo laten maken. Buiten de videomogelijkheden die je als ondernemer zelf kunt inzetten, kun je een videoproductiebedrijf inhuren om een professionele bedrijfsvideo te laten maken.
Wanneer je besluit om een bedrijfsvideo te laten maken, blijken de mogelijkheden eindeloos. Bij ons videoproductiebedrijf gaan we altijd uitvoerig in gesprek met de klant om er achter te komen wat voor soort bedrijfsvideo het beste bij de onderneming past. De eerste vragen die we onze klanten stellen zijn:
Zoals je ziet, kom je opeens voor veel keuzes te staan. Het is slim om hier goed over na te denken. Een bedrijfsvideo is een investering waar je graag meerdere jaren gebruik van wil maken. Het zou zonde zijn als je na een paar maanden toch niet helemaal tevreden bent met je film.
Om erachter te komen wat voor soort film bij jouw bedrijf past, beginnen we met het doel van de bedrijfsvideo. Voor DOC Kaas maakten we een corporate film die vooral bedoeld was om tijdens acquisitiegesprekken in het buitenland te laten zien dat hun product van begin tot eind in hun eigen fabrieken wordt geproduceerd. De film geeft aan nieuwe klanten een goed beeld van het bedrijf. Doordat klanten met hun eigen ogen kunnen zien hoe het bedrijf in elkaar steekt, geef je een betrouwbare indruk. Voor RedStar maakten we een soortgelijke bedrijfsvideo. Ook hier was het doel om een compleet beeld van het bedrijf aan nieuwe klanten in binnen- en buitenland te kunnen laten zien in presentaties en salesgesprekken. De lengte van dit soort corporate bedrijfsfilms varieert tussen de drie en tien minuten, afhankelijk van de complexiteit van het bedrijf en de hoeveelheid informatie die erin verwerkt moet worden. We vertaalden de films van DOC Kaas en RedStar in diverse talen, van Arabisch tot Chinees, zodat de films in de moedertaal van de zakenpartners vertoond kon worden.
Je kunt ook een bedrijfsvideo laten maken die je op je website kunt plaatsen. Voor online video’s raden wij altijd een maximum lengte van drie minuten aan. De film moet prikkelen en aanleiding geven om contact op te nemen met het bedrijf. We kunnen een korte bedrijfsvideo maken die een algemeen beeld geeft van het bedrijf, zoals we bij Bierwinkel Hop hebben gedaan. Ook kun je kiezen voor een internetcommercial die je kunt inzetten op de website en social media. Zo maakten we o.a. een timelapse video voor Regio Amersfoort, korte reclames voor Royal Canin en een komische commercial voor Omundo.
Bij bovenstaande voorbeelden was de bedrijfsvideo mede bedoeld voor mensen die de onderneming nog niet kenden. Voor Amsio BV en SAS Netherlands maakten we een animatie voor internationale SAS beurzen. De doelgroep bestond hier uit mensen die al bekend waren met SAS producten, waardoor het script een andere insteek heeft. Er wordt in de animatie niet uitgelegd wat je met de SAS software kunt. De focus ligt op het feit dat er nu ook flexibele maandcontracten mogelijk zijn waarmee je wereldwijd in de cloud kunt inloggen om de software te gebruiken. Aangezien het over software in de cloud ging, wat moeilijk in beeld te brengen is, was animatie in dit geval geschikter dan video. De animatie werd op de beurs zonder geluid vertoond, dus moest het verhaal ook zonder geluid te volgen zijn.
Er zijn eindeloos veel verschillende stijlen voor video en animatie. Welke stijl kies je? Voor een groot deel hangt dit samen met de doelgroep die je gekozen hebt. Jongeren kijken graag naar een dynamische en speelse video, zoals we maakten voor MBO Amersfoort. Onze Spreekuur Thuis video’s over psychische ziekten hebben een veel serieuzere stijl, passend bij het onderwerp van de video’s.
De doelgroep voor ons online tv kanaal I Love Amersfoort bestaat voornamelijk uit inwoners van Amersfoort tussen de 20-35 jaar. Aangezien we de video’s via social media verspreiden, vraagt dit om een speelse, snelle videostijl met vrolijke muziek en een herkenbaar logo.
Naast de doelgroep speelt ook het imago van jouw bedrijf mee bij de keuze van de videostijl. Hoe wil je dat mensen over jouw bedrijf denken? Wil je overkomen als een jong en hip bedrijf, of juist een degelijk bedrijf met jarenlange ervaring? Wil je een toegankelijke of exclusieve uitstraling?
Je kunt een bedrijfsvideo helemaal naar jouw hand zetten. Zo maakten we voor DSA Groene Stad een animatie volledig in hun huisstijlkleuren, zodat de complete vormgeving bij het bedrijf aansloot.
Animatie komt in de zakenwereld steeds vaker voor. Via onze dochteronderneming Animo produceren we 2D uitleganimaties. Vooral bij onderwerpen die lastig in beeld te brengen zijn, kan animatie uitkomst bieden. Zo maakten we bijvoorbeeld een animatie over de draadloze netwerkspecialist Alcadis, legden we het wereldwijde fitnessconcept van Gymaround in een animatie uit en brachten we een natuurramp in beeld voor de korte bioscoopreclame van Waterschap Zuiderzeeland. Daarnaast is animatie laagdrempelig en makkelijk om naar te kijken, waardoor je de aandacht van je doelgroep trekt. Er zijn oneindig veel stijlen te kiezen, van een strakke corporate animatie tot een meer cartooneske stijl. Natuurlijk is een combinatie van video en animatie ook mogelijk, zoals we in de video over Hepatitis C hebben gedaan.
Om de film nog aantrekkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om een presentatrice of presentator in te zetten. De presentatrice neemt de kijker dan mee het bedrijf in. Aangezien zij buiten het bedrijf staat en daardoor onafhankelijk oogt, kan de kijker zich makkelijk met haar identificeren. De presentatrice leidt de film in en sluit de film af, waardoor er een duidelijke opbouw is. We maakten gebruik van een presentatrice bij onze films voor Ruimte voor Ruimte en RedStar. Ook hebben we het online televisiekanaal I Love Amersfoort met presentatrice Relinde de Graaff opgezet.
Hopelijk heeft dit artikel je een stukje op weg geholpen bij het nadenken over de soort bedrijfsvideo die bij jouw bedrijf past. Mocht je twijfelen over de videostijl of de doelgroep van jouw bedrijfsvideo, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!